2015/2016. tanév

Magyar nyelv és irodalom óra:
Téma: Milyen felnőtt szeretnék lenni

Sulyák Tamás – 5. a osztály
Amíg felnövök, addig még sokat kell tanulnom. Szeretnék okos, tanult ember lenni. Jó lenne, ha valamilyen nyelven tudnék majd beszélni, mert akkor jobb munkát kaphatnék. Még nem tudom mi szeretnék lenni, de mivel sportolni is szeretek, ezért lehet, hogy sportoló leszek. Szeretnék kedves, jószívű ember lenni, aki mindenkivel jó barátságban van. Biztos majd nekem is lesznek gyerekeim és sok mindent szeretnék nekik megmutatni. Legyen majd egy házam, és még autóm is. Jól éljek a családommal.

 

 

 

Magyar nyelv és irodalom óra:
Téma: Bűvösvölgyi élmények

Gál Imre – 5. a osztály
2016. február 25-én mi és a negyedikesek elmentünk a Bűvösvölgybe.
Szerkesztettünk két rövid kisfilmet és egy rádió csatornát. A csoportunk a sárga színt kapta. A kis csipet csapatunk összedolgozott. Nekem az tetszett a legjobban amikor a kocsis filmet készítettük. Én és Gerő voltunk a főszereplők. Mondtam egy-két vicces dolgot. Ettől lett olyan jó a mi filmünk. Amikor a rádió csatornát készítette a csapatunk akkor mindenki figyelt, mert az a feladat volt a legigényesebb. Mi néhány bakival, de leküzdöttük a nehéz feladatot. A poszterem is jól sikerült. Annál a feladatnál előjött a fantáziám.
Ennek a napnak az volt a tanulsága, hogy jóban rosszban összefogjon a csapat. Egészen jó kis kaland volt ez. Ha lehetne, akkor szívesen elmennék máskor is.

 

Telepó Zsolt – 5. a osztály
2016. február 25-én Bűvösvölgybe mentünk Budapestre a 4. osztályos tanulókkal.
Amikor megérkeztünk és bementünk az épületbe, egy tiszta, rendezett előtérbe léptünk. Leültünk a padokra és ismertették a csapatokat. Én a piros csapat tagja voltam. Elsőnek egy saját rádióadást kellett készítenünk. A mi rádiónk az Erőss Fm 64,1 volt. Én Sionel Messi bőrébe bújva sztárvendég voltam. Megtudtam, hogy készül a rádió. Másodjára a greenboxos stúdióba mentünk, ahol híradós és időjárásjelentő is lehettem. Megismertem mindent ezzel a foglalkozással. Ez volt talán a legjobb. Később egy filmet forgattunk, ami egy autós üldözésről szólt. Szintén megtudtam, hogy hogy készülnek az autós filmek. Izgalmas volt. Legutoljára kérdéseket tettek fel nekünk, amire válaszolni kellett.
Nagyon tetszett ez a kis munka, nagyon jó volt. Még visszamennék posztert készíteni, mert arra már nekünk nem jutott idő.

 

 

Hit- és erkölcstan óra:
Téma: Az én példaképem

Gál Vivien – 5. a osztály
Az én példaképeim a szüleim. Azért választottam őket, mert ők annyit dolgoznak értünk amennyi tőlük telhető. Ők vesznek nekünk ruhákat, fincsi ételt készítenek és néha még egy kis édességet is kapunk. Az a jó nekem, hogy értenek dolgaikhoz és szeretik a munkájukat. Engem boldoggá tesznek jó tulajdonságaik. Kedvesek és nem sötét szívűek. Ők engem próbálnak boldoggá tenni és az vagyok. Segítenek a háziban hogyha kell. Ha baj van ők mindig ott vannak. Nekem nem számít ha nem híresek, nekem az számít, hogy szeretnek és mi is őket. Az év minden napján boldog vagyok!

 

Rábai Emese – 5. a osztály
Az én példaképem a nővérem Orsi.
Őt ismerem a legjobban mert vele nőttem fel. Mindig felnéztem rá, amit mondott, amit cselekedett. Szeretnék olyan szorgalmas, segítőkész lenni. Egyben büszke is vagyok rá, mert felvették oda ahová szeretett volna menni és most azt tanulhatja, amit szeret. Szeretnék én is odajárni, és a lehető legjobban minden erőmet beletéve tanulni. Mindig remek játékokat talál ki, alkalmazkodik hozzánk. Bőkezű, szeret örömet szerezni szülinapkor, névnapkor. Ha szomorú vagyok megvigasztal, megért. Segít a tanulásban.
Dióhéjban ennyi amiért ő az én példaképem, mindig számíthatok rá, remek testvér.

 

Sas Csenge – 5. a osztály
Az én példaképem az anyukám, mert hasonló életet akarok élni mint ő.
Nagyon kedves mindenkivel, nem csak akiket ismer, hanem akikkel először találkozik. Amikor segítséget kérünk akkor szívesen segít és érzem nagyon szeret. Mindig boldog amikor lát bennünket. Kiegyensúlyozott, mert ritkán szomorú, inkább vidám, jókedvű és mindenkivel szépen beszél. Nagyon szereti az apukámat, és apukám is őt. Én is szeretnék boldog házasságban élni. Nagyon jól nevel minket, nagyon gondoskodó velünk, sok finomat főz nekünk. Nagyon szeretjük anyát.
Szeretni fogom anyukámat míg élek, és mindig ő marad a példaképem.

 

Szabó Nóra Lili – 5. a osztály
Az én példaképem a testvérem Bence. Nagyon jól focizik. Én is szeretnék úgy focizni mint ő. Olyan nagyot rúgni, olyan jól cselezni. De nem csak focizni tud olyan jól. Nagyon szereti a gyerekeket és őt is ők. Ha olyan kislány vagy kisfiú meglátja aki ismeri mondani szokták, hogy: „Nézd ott van Bence!”
Bevallom néha bánt ha nekem nem is köszönnek. Nagyon jó testvér.

 

Zsikla Norina – 5. a osztály
Az én példaképem az anyukám. Nem híres, de nagyon sokat dolgozik, hogy nekem megvehessen mindent. Majdha nagy leszek én is meg akarnék adni mindent a gyerekemnek. Gondoskodó, mindenhez nem ért de sok olyan van amihez ért. Itthon is sokat dolgozik például: mos, mosogat, főz, süt ránk. Ezért is szeretnék rá hasonlítani, hogy gondoskodik. Egyetértő mindenkivel, de szeret a maga talpára is állni. Nekem már ebben nem kell utánozni hisz én is ilyen vagyok. Mindenben segít például: segít tanulni, ha nem értek valamit, ha betegek vagyunk ápol, vesz gyógyszereket, c-vitamint ad ha nem vagyunk betegek, de járvány van. Azt is segíti, hogy jó körülmények közt nőjünk fel. Télen fűtött házban legyünk. Nem minden hobbimat pártolja, a lovaglást nem mert félt, hogy leesek a lóról és megütöm magam. Meg a sportolást mert lesérülök. Féltve szeret,mert én vagyok a mindene. De amikor házi munkát kell csinálni nem félt, de nem is dolgoztat nagyon. Azért kéri a segítségem, mert egész nap dolgozik és nagyon elfárad. Nagyon szeret nevetni és mindent megtesz, hogy nekem ne legyen rossz kedvem. Ha látom, hogy nem tud valamit megcsinálni akkor odamegyek és megkérdezem tudok-e valamit segíteni vagy megcsináljam-e. De anya azt mondja nem kell, inkább pihenjél.
Ezért szeretnék anyára hasonlítani.

 

 

Hit- és erkölcstan óra:
Téma: Jócselekedetek

Kiss Péter – 2. a osztály
– Bocsánatkérés, ha valakit megbántok.
– Összeszedem a játékokat.
– Segítek papának és dédinek fát vágni.
– Papáéknál összeszedem a tojást.
– Minden nap átmegyek a szomszéd nénihez és beszélgetünk, megkérdezem, hogy jól van-e
– Ha apa vágja a füvet, mindig leseprem.
– Ha vonattal vagy busszal utazunk, mindig át kell adni a helyet az időseknek.

 

Magyar Balázs – 2. a osztály
– Nem beszélek csúnyán.
– Nem hangoskodok.
– Nem kiabálok órán.
– Mindenkinek köszönök.
– Felsegítem aki elesik.
– Tisztelettudóan viselkedem.
– A kapuban beengedem a felnőtteket magam előtt.
– Ha valaki beszél, nem vágok közbe a szavába.
– Nem pocsékolok el semmit.

 

Kiss Zorka Ágnes – 2. a osztály
– Megvigasztalni, megbocsájtani, megölelni.
– Felolvasni valakinek.
– Segíteni virágot locsolni, az asztalt megteríteni, sepregetni, takarítani, rendet rakni, kocsit takarítani, törölgetni, beágyazni, füvet nyírni, bevásárolni, ruhát teregetni.
– Ajándékozni a szegényeknek.
– Nem dicsekedni.
– Szót fogadni anyának és a tanárnéniknek.
– Örülni mások sikerének.
– Ha valakinek nincs párja, megfogom a kezét.
– Megnyugtatom a másikat, ha izgul.

 

 

Hit- és erkölcstan óra:
Ima

Balogh Tímea – 8. a osztály
Mi Atyánk!
Mindentudó Istenem ,aki mennyek és földnek teremtője vagy ki minden gyermekeddel egyformán bánsz, és tudod, hogy kivel mit kell cselekedned, és aki erre rászolgál védelmedbe veszed.
Tudom, hogy vétkeztem ellened, nem hallgattam szavaidra, de hidd el mindig azon voltam, és most arra kérlek bocsájtsd meg a bűneim, segítsd a családom hiszen én is próbálok megbocsájtani azoknak akik ellenem rosszat tettek, és fényt látok a szívükben. Akiknek én megbocsájtok azokat áld meg szeretettel és egészséggel és ne vedd őket mégegyszer kísértésbe.
Ámen

 

Bene Rebeka – 8. a osztály
Mi Urunk aki megteremtette a földet, és életet szánt nekünk kérünk, hogy segítsd meg az öregeket, a betegeket és a rászorultakat. Kérünk, hogy adj mindenkinek egy vagy több esélyt, hogy boldog lehessen és mindenkinek juttass elég vizet és, egészséget is. Bocsásd meg a bűneimet a rossz cselekedeteimet. Azt ha rosszul viselkedem vagy ha megsértek valakit. Köszönöm, hogy jó körülmények között élhetek a szüleimmel és testvéreimmel. Köszönöm, hogy iskolába járhatok és találkozhatok tanáraimmal és barátaimmal. Köszönöm az igaz barátokat, akik ha baj van mellettem állnak. Köszönöm, hogy egészséges vagyok én és azok is akiket szeretek. Köszönöm, hogy mindig van friss étel és friss víz az asztalon. Köszönöm az életem és köszönök mindent. Kérlek, még mindig Nagyon sokáig maradjon így. Köszönöm a szerető családomat, akikre számíthatok.
Ámen

 

Hegedűs Nikolett – 8. a osztály
Én Istenem!
Te a Világnak Ura, vigyázol ránk, és szeretsz minket! Kérlek vigyázz a családomra, és a szeretteimre, őket baj ne érje! Senki ne éhezzen a Földön, ne legyenek háborúk, aj Békességet!
Bocsájtsd meg a rossz cselekedeteimet, amit elkövettem! Add meg azoknak az embereknek is a jót akik rosszul cselekedtek.
Köszönöm Istenem a családomat, azokat akik szeretnek és elfogadnak! Hálás vagyok mindezért! Köszönöm, hogy minden nap velem vagy és segítesz nekem!
Ámen

 

Kovács Márta – 8. a osztály
Édes jó Istenem!
Kérlek, most hallgasd meg imámat!
Bocsásd meg a vétkeimet, és azt is, ha valamit rosszul cselekszem, bocsásd meg, ha nem tisztelem parancsolataid! Kérlek, hallgasd meg azoknak az imájukat is, akik szenvednek!
Vigyázz a felnőttekre, gyerekekre!
Segíts a gyarló szíveknek!
Segíts a bűnözőknek, a rossz embereknek, hogy jó útra térjenek! Szabadítsd meg őket a gonosztól, én hálás leszek neked!
Hálás vagyok, mert meg van mindenem!
Köszönöm, hogy vagy nekem drága, jó Istenem!
Ámen

 

Lukács Vanda – 8. a osztály
Mi Atyánk, ki fent vagy a mennyekben. Figyelj most ránk, segíts rajtunk. Köszönjük neked a sok jót, a sok próbatételt. Hiszen megmutattad, hogy mindenre képesek vagyunk. Segíts a szegényeken, a boldogtalanokon, hogy legyen örömteli az életük. Segíts azokon akik dolgoznak, vagy iskolában vannak. Bocsásd meg a bűnösök vétkét, mert senki sem tökéletes. Sokat hibázunk, de tudjuk, hogy meg tudsz nekünk bocsájtani. Terelj minket a jó útra. Ne hagyd, hogy kísértésbe essünk. Segítsd meg mindennapjainkat, és veled leszünk örökre.
Ámen

 

Z. L. – 8. a osztály
Mi Urunk. Jöjjön el a te országod, legyen úgy minden ahogy te jónak látod. Mert te hatalmas vagy. Kérlek Istenem, hogy így karácsony közeledtével mindenki legyen jó a másikhoz akkor is, ha egész évben nem is volt. Bocsásd meg az én és a társaim rossz cselekedetét. Bocsásd meg azoknak akik bántják a másikat, akik rosszak egész évben. Köszönöm Uram amit eddig értem, családomért és társaimért tettél. Köszönök minden jót.
Ámen

 

 

Magyar nyelv és irodalom óra:
Téma: Mit jelent nekem az ünnep?

Biró Dominik – 5. a osztály
Számomra a karácsony az együttlétet jelenti. A karácsonyi istentiszteletre eljön az egész család. Aznap közösen mézeskalácsot is sütünk. Általában a hozzávalókért is közösen megyünk el. Délután feldíszítjük a karácsonyfát. Szentestére eljön a keresztapukám is, hogy együtt ünnepeljünk. Karácsony másnapján elutazunk az unokatesóimhoz. Ott a mamám mindig finom bejglit süt.
Ez lassan már hagyománnyá válik, mert mióta megszülettem, azóta így van. Nekem nagyon tetszik, mert a keresztapukámat és az unokatesóimat is ritkán látom.

 

Gál Imre – 5. a osztály
Nekem az ünnep az összetartozást jelenti, amikor összegyűl a család. Mama mindig hamarabb jön, mert ő szokta készíteni a töltött káposztát, azért mert ő a legtapasztaltabb. Közbe érkeznek a többiek. Ameddig mami főz az asztal köré gyűlünk. Apa az orja levest szokta tálalni. Anya pedig a zöldségeket. Én az asztalt szoktam megteríteni. A karácsonyfát is közösen díszítjük. Közben megy egy karácsonyi zene a CD lejátszóban. Nekem adják a legnagyobb tiszteletet, mert én tehetem fel a csillagot a fa tetejére. Anya addig a szaloncukrokra tesz akasztót. Apa a világítást készíti elő. Mamának nagyon fontos a családon belüli szeretet. Nagyon szereti sz unokáit és engem. Nem szokott veszekedni velünk. Este történik meg a nagy esemény, mert az összes gyertyát meggyújtjuk. Az ajándékozás örömmel telik el. Kapni is jó, de adni a legjobb. Ez a legszebb ünnep, mert lehet adni. A karácsony Jézus születését jelképezi és az együttlétet. A legeslegfontosabb, hogy menjünk el a templomba karácsony estéjén. Nekem a karácsony a kedvenc ünnepem, mert Jézusra emlékezünk és lehet adni.

 

Nagy Valter – 5. a osztály
Számomra az ünnep nagyon fontos. Azért mert összegyűlik a család és együtt lehetünk a szeretet ünnepén. Izgulva szoktuk várni az ajándékosztást, de nem az a lényeg hanem az, hogy Jézus megszületett. Istenhez buzgón imádkozik a család a fenyőfa mellett. A mi Urunk még egy csodálatos ünnepi vacsorával is megjutalmaz. A szegény gyerekekre is gondol az Úr, mivel az én iskolám olyan kedves, hogy nemcsak a saját dolgaival foglalkoznak, hanem másokkal is törődnek akik nem kapják meg azt amit mi megkapunk, és ebben a családom is részt vesz.
Remélem nagyon jól fog elsülni ez a karácsony is, és mindenkinek kívánok Boldog Karácsonyt!
Ezért szeretem a karácsonyt!

 

Pusztai Ákos – 5. a osztály
Nekem a karácsony azt jelenti, hogy együtt van a család, hogy feldíszítjük a fát. Az ajándékozás nálunk mindig hagyomány szerint történik. Én és néhányan felmegyünk a szobámba, és – anya szerintem nem tudja, hogy én tudom azt, hogy ők teszik az ajándékot a fa alá. De nem árulom el neki, mert akkor nem lenne varázsa. Utána kibontjuk az ajándékokat. Én is készítek ajándékot, nem csak én kapok. De legkedvesebb tevékenységem viszont – minden ok nélkül – a fenyőfa levelének a seprése. Azért mert akkor öröm tölt el. Karácsony második reggelén látszanak a díszek, csomagok. Vicces, hogy úgy néz ki mintha bombát robbantottak volna.
Nekem a karácsony a legszebb ünnep!

 

Sas Csenge – 5. a osztály
Nekem azt jelenti az ünnep, hogy össze jön a család és örömmel beszélgetünk és jól érezzük magunkat. Ha együtt vagyunk az mindig jó, mert tudunk társasozni és a sötétben bújócskázni, meg persze mást is játszani. Ha jól érzem magam akkor mindig öröm tölt el. Szeretek ajándékot kapni, de sokkal jobb adni. Mindig szoktam gondoskodni a család ajándékairól. Amikor kibontják örülnek neki és azt szokták mondani, hogy nem kellett volna.
Mindenkinek sok boldog karácsonyt!

 

Szabó Lázár – 5. a osztály
Az ünnep számomra azt jelenti, hogy összejön a család. Mindenki vidám és boldog. Karácsonykor közösen díszítjük a fát. A fa feldíszítése után anya lemegy a konyhába és főz. Utána átmegyünk mamához és hozunk át zserbót. Amikor hazaérünk, már a fa alatt vár minket a sok ajándék. De előbb vacsorázni kell. Ebben az évben az unokatestvéremék itt velünk karácsonyoznak. Szerintem a karácsony nem az ajándékról szól, hanem arról, hogy szeretet legyen és békesség. Azért, hogy az emberek ne csak a rosszra gondoljanak, hanem a jóra is.
Boldog Karácsonyt mindenkinek!

 

Telepó Zsolt – 5. a osztály
Számomra az ünnep az együttlétet és a boldogságot jelenti. Szerintem enélkül semmit sem ér. Az én legkedvesebb ünnepem a karácsony. Az ember azt hinné, hogy azért ez a legszebb, mert rengeteg ajándékkal leszek gazdagabb, de nem csak ezért. Hanem együtt ülünk az asztal köré és beszélgetünk, majd gyönyörködünk a feldíszített fenyőfán. Ez a 2015-ös karácsony különleges lesz számomra hiszen most először leszünk négyen a fa körül, mivel a mamám is velünk lesz. Ez azért jó, mert soha sem voltunk négyen. Ráadásul ő sem volt még nálunk ilyenkor. Szeretem ha többen vagyunk, mert úgy több lesz a szeretet. Szeretek a családommal együtt lenni az ünnepeken.